Режисьор: Лиза Шопова Участват: Петър Калчев, Маргарита Хлебарова и други   В

...
Режисьор: Лиза Шопова Участват: Петър Калчев, Маргарита Хлебарова и други
 
В
Коментари Харесай

Истини с изтекъл срок "лъсват" в Сатирата

Режисьор: Лиза Шопова
Участват: Петър Калчев, Маргарита Хлебарова и други

 

В функциите на татко и наследник, каквито са двамата в действителния живот, се изявяват на сцена Христо Мутафчиев и Асен Мутафчиев. Става дума за спечелилата състезанието на Сатиричен спектакъл " Алеко Константинов " пиеса - " Трима мъже и една Маргарита ", чиято премиера се състоя в края на предходната седмица. Автор е Лиза Шопова (майка на Асен Мутафчиев), която бурно приветстваме и в качеството й на режисьор на спектакъла.
Задъханото деяние, което протича в границите на осем часа, е напълно концентрирано в една болнична стая. Сценографията, дело на Антония Попова, ловко укрепва някои внимателно прокрадващи се внушения на драматуржката. Изневиделица, също като героите, феновете се озовават в типичната нашенска държавна болница (поне до неотдавна). Положението ни е до болежка познато - токът стопира, личният състав не доближава, а дежурният екип е ангажиран в случай че не да спи, да се концентрира върху персоналните си проблеми. Така че на пациентите не им остава друго, с изключение на взаимно да се обслужват, както могат. Маргарита Хлебарова, която ни е любимец още от " Тъпи запалянковци " на Теди Москов и Симон Шварц - другото премиерно заглавие в афиша на Сатирата, е неподражаема в ролята на здравната сестра, съименница прочее на актрисата. С ролки на главата, нахлуваща като буря в стаята, в случай че изобщо се весне да нагледа пациентите, тя има, несъмнено, почтително опрощение за непрофесионалното си държание. А точно - на другия ден й следва да се омъжи. В ролята на четвъртия персонаж гледаме Петър Калчев, който прави поръчка за театрална номинация. Една от обичаните ни подиуми е, когато под въздействие на изпушения по простъпка джойнт халюцинира, че е щраус, и френетично размахва бинтованите си ръце.
В болничната стая, където по подигравка на ориста по едно и също време попадат тримата участници в едно и също пътнотранспортно произшествие, в по-дълбок смисъл се явява кръстопът за персонажите. Пиесата се базира на добре " отрепетирана " в действителния живот обстановка - човек тръгне нанякъде, а се озове не по своя воля на напълно друго място. Режисьорката следва правилото, че с цел да има комедия, би трябвало да има драма. И станала очевидец на зрелищни по нашенски крамоли по пътищата, се въодушевява да напише пиесата. Притиснати от събитията, на героите им се постанова да не помнят за заболяванията и да вземат съдбовни решения. Това обуславя изключителната прочувствена динамичност и серията от непредвидени разкрития, които прави всеки от тримата. 
Представлението се играе още веднъж на 16 и 28 май, както и на 13 юни.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР